13/7/08

ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ




Η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ ανάγκασε τους πάντες να παραδεχθούν ότι ο πόλεμος στο Ιράν δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένα πραγματικό σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά τόσο από πλευράς Ισραήλ όσο και από πλευράς ΗΠΑ. Η άσκηση ήταν μια προσομοίωση βομβαρδισμού του Ιράν από ισραηλινά αεροσκάφη. Το ρόλο του βομβαρδιζόμενου Ιράν έπαιξε το πεδίο βολής Κρανέας κοντά στη Λάρισα.
Είναι σίγουρο ότι για διάφορα γεράκια του πολέμου μια επίθεση στο Ιράν θα λειτουργούσε σαν «φυγή προς τα εμπρός». Τόσο για τις ΗΠΑ που αμφισβητείται πλέον ανοιχτά η κυριαρχία τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όσο και για το Ισραήλ που ηττήθηκε στον πόλεμο ενάντια στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006 και δεν έχει καταφέρει να προκαλέσει συντριπτική ήττα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και θηριωδίες του ισραηλινού στρατού.
Είναι σίγουρο όμως, επίσης, ότι μια επίθεση κατά του Ιράν θα οδηγούσε σε μια δραματική κλιμάκωση του πολέμου σε όλα τα μέτωπα. Ο φόβος ότι οι συνέπειες από μια τέτοια κλιμάκωση θα ήταν πολύ χειρότερες για ΗΠΑ και Ισραήλ, διχάζει την κυρίαρχη τάξη. Χωρίς όμως να αναιρεί την πιθανότητα, ότι η τελευταία πράξη του Μπους πριν παραδώσει στον Ομπάμα (που συναινεί) θα είναι ένας βομβαρδισμός που θα γύριζε το Ιράν δεκαετίες πίσω και θα φούντωνε τη φωτιά του πολέμου σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή...
Σε αυτά τα αιματηρά σχέδια μάς έβαλε η ελληνική κυβέρνηση με την άσκηση “Ενδοξος Σπαρτιάτης”. Όσο και να το παίζουν ανήξεροι η Μπακογιάννη, ο Μεϊμαράκης και ολόκληρη η κυβέρνηση Καραμανλή, οι σχεδιασμοί ήταν σαφείς. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ “συσφίγγονται” διαρκώς εδώ και ενάμιση χρόνο, ακριβώς δηλαδή στο διάστημα που δυναμώνουν οι απειλές κατά του Ιράν.

ΝΑΤΟ και Βάσεις

Η ελληνική συμμετοχή δεν περιορίζεται σε στρατιωτικές ασκήσεις και εξοπλιστικά προγράμματα που κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ (και διάφορες μίζες, όπως πρόσφατα αποκαλύπτεται... ). Ελληνικός στρατός συμμετέχει σε πραγματικά μέτωπα από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσοβο, κάτω από τον ομπρέλα του ΝΑΤΟ.
Δεν θα μπορούσε να υπάρχει τέτοια εμπλοκή στον πόλεμο χωρίς τη λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Από το 1990, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε με τον Ντικ Τσένι, σημερινό αντιπρόεδρο του Μπους και τότε Υπουργό Αμυνας, την συμφωνία για την «αναβάθμιση» της Σούδας μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη βάση παίζει κεντρικό ρόλο στη διεξαγωγή όλων των βρόμικων πολέμων: στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου εξυπηρετήθηκαν 30.000 αεροπλάνα και 100 πλοία, στον πόλεμο στο Αφγανιστάν 3.000 αεροπλάνα και 350 πλοία, στον πόλεμο στο Ιράκ υπολογίζουν ότι η χρήση της θα ξεπεράσει τις δεκαπλάσιες εξυπηρετήσεις από τον πόλεμο στο Aφγανιστάν. Επιλέον, η Σούδα παίζει ρόλο και στο δίκτυο των απαγωγών, εξαφανίσεων και βασανιστηρίων που οργανώνει η CIA τα τελευταία χρόνια, ο χαρακτηρισμός "μικρό Γκουαντανάμο" δεν είναι τυχαίος. Αντίστοιχα, χωρίς την χρήση της βάσης του Άκτιου, που διαθέτει σύστημα παρακολούθησης ιπτάμενων ραντάρ, δεν θα μποροούσε το ΝΑΤΟ να βομβαρδιζει την Γιουγκοσλαβία το 1999....
Τα αιτήματα του αντιπολεμικού κινήματος «Να κλείσουν οι Βάσεις - πίσω ο στρατός από Αφγανιστάν και Κόσοβο» είναι κεντρικά μέτωπα της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο το επόμενο διάστημα.

Το αντιπολεμικό κίνημα είναι εδώ!

Ξεκινάμε καμπάνια ενάντια στις Βάσεις που θα κορυφωθεί μέσα στον Οκτώβρη με μεγάλες διαδηλώσεις στη Σούδα και στο Άκτιο.
Παράλληλα συμμετέχουμε ενεργά στην διεθνή αντιπολεμική καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ που ξεκίνησε ήδη στη Γερμανία και βάζει στόχο να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του την ερχόμενη άνοιξη, με μια πανευρωπαϊκή διαδήλωση με αίτημα «Έξω το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν» που θα μετατρέψει το Στρασβούργο στη ...Γένοβα του 2009!
Είναι μια πολύ σημαντική διεθνής πρωτοβουλία. Όχι «μόνο» λόγω της ελληνικής συμμετοχής στους πολέμους του ΝΑΤΟ αλλά και λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η διατήρηση της κατοχής στο Αφγανιστάν σαν ένα πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και αλλού (πχ Βαλκάνια). Μιας κατοχής, που φέτος τον Οκτώβριο κλείνει 7 χρόνια και έχει οδηγήσει στο θάνατο και στο απόλυτο χάος δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς. Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην 174η θέση των 178 χωρών στον χάρτη της παγκόσμιας ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο μέσος όρος ζωής έχει πέσει στα 44 χρόνια (από τους πιο χαμηλούς σ’ όλον τον πλανήτη), γεγονός που ωφείλεται στην καθολική ανυπαρξία συστήματος περίθαλψης.
Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, θέλοντας να διευρύνει αυτήν την καμπάνια θα πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για το συντονισμό και την κοινή δράση των αντιπολεμικών κινημάτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Το σύνθημα «έξω το ΝΑΤΟ από το Βαλκάνια», με το οποίο διαδηλώναμε τον Μάρτη στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ακούγεται και σε διαδηλώσεις στα Σκόπια και στο Βελιγράδι. Μέσα στον Ιούλη εκπρόσωποι από την Συμμαχία θα συναντηθούν με ακτιβιστές της Ειρήνης από τη Σερβία και την Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα ακολουθήσουν και επόμενα βήματα συντονισμού με την συμμετοχή αντιπολεμικών κινημάτων από την Τουρκία, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.
Θα συντονιστούμε επίσης, με τα αντιπολεμικά κινήματα της Ευρώπης, που υποδέχτηκαν με μεγάλες διαδηλώσεις τον Μπους στην πρόσφατη περιοδεία του και ετοιμάζονται να διαδηλώσουν μαζικά ξανά στις 20 Σεπτέμβρη στο Βερολίνο, στην Στουτκγάρδη, στο Λονδίνο, στο Μάλμοε της Σουηδίας. Θα συντονιστούμε, τέλος, με τα αντιπολεμικά κινήματα στις ΗΠΑ που οργανώνουν διαδηλώσεις μέσα στον Αύγουστο ενάντια σε ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν και ήδη προετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Ομπάμα με κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν τον επόμενο Μάρτη με αίτημα την άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ.
Το αντιπολεμικό κίνημα είναι εδώ, πιο δυνατό και αποφασισμένο μπροστά σε νέες προκλήσεις! Ελάτε μαζί μας, ενισχύστε τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο!