23/3/10

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ…ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΗ


Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών και μαθητών που έκαναν δικιά τους υπόθεση την Παρασκευή 19 Μάρτη μέρα δράσης κατά του ρατσισμού στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα με εκδηλώσεις σε δημόσια και ιδιωτικά, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ ακόμη και στις φυλακές!

Έπεσαν στο κενό και απομονώθηκαν οι απόπειρες μεμονωμένων διευθυντών σχολείων είτε να υποβαθμίσουν είτε να υπονομεύσουν με διάφορους τρόπους την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Πρόκειται για ανάλογους μηχανισμούς που έδρασαν και στο πρόσφατο παρελθόν με την παραπομπή σε δίκη της Στέλλας Πρωτονοταρίου διότι οργάνωσε μαθήματα στο 132ο στη μητρική γλώσσα των μεταναστών. Σε κάποια σχολεία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα παρακάμπτοντας και τις απαράδεκτες ενέργειες αυτού του κυκλώματος αλλά και άλλες πρακτικές δυσκολίες όπως για προγραμματισμένες εκδρομές εκείνης της μέρας.
Σε αρκετά σχολεία υπήρξε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού ενώ στο σύντομο χρονικό διάστημα των 4 ημερών από την έγκριση του Υπουργείου έγιναν εκδηλώσεις με δημιουργία και φαντασία. Ακόμη και στις Φυλακές Διαβατών πραγματοποιήθηκε διήμερο συζητήσεων. Στα Χανιά όπου είχαμε την επίθεση φασιστών και τη χάραξη σβάστικας στο χέρι καθηγήτριας σχεδόν σε όλα τα σχολεία έγινα εκδηλώσεις και προβολές. Στο Ρέθυμνο μετά τις εκδηλώσεις σε σχολεία πραγματοποιήθηκε μαθητική συναυλία. Στο Ηράκλειο σχολείο το σχολείο απλώθηκε η εκδήλωση. Στην Καισαριανή οι μαθητές μπήκαν το πρωί στο σχολείο υπό τους ήχους μουσικής των ACTIVE MEMBER Beattles και DOORS. Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Στους Αμπελοκήπους, στο 16ο Γυμνάσιο και Λύκειο έγιναν συζητήσεις και προβολές ταινιών σε σινεμά ενώ σβήστηκαν φασιστικά συνθήματα. Σε αρκετά σχολεία στο Γαλάτσι, στη Γκράβα , τη Κυψέλη, τα Πατήσια, τον Κεραμεικό, Ν.Κόσμο και αλλού οι ΕΛΜΕ και οι μαθητές φρόντισαν να γίνουν εκδηλώσεις με εκθέσεις φωτογραφίας, συζητήσεις και προβολές. Στο 1ο Λύκειο Βριλησσίων διοργανώθηκε μια πολύ σοβαρή εκδήλωση με προβολή της ταινίας ΟΔΥΣΣΕΥΣ δημιουργημένη από εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου ενώ ακολούθησε μια εκπληκτική συζήτηση με συμμετοχή μέλους της ΚΕΕΡΦΑ. Στην Καλλιθέα επίσης οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνομίλησαν με εκπρόσωπο της ΚΕΕΡΦΑ. Στο 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής οι μαθητές έκαναν θεατρικές παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις ήταν ζωντανές στις περιοχές του Ιλίου και της Πετρούπολης όπου μαθητές απαίτησαν από τον διευθυντή να γίνει με παρουσία όλων των μαθητών και όχι κατά τμήμα. Όπως για παράδειγμα στο 1ο ΕΠΑΛ. Στου Ζωγράφου, στο 3ο και όπου ο μηχανισμός αποπειράθηκε να παρεμποδίσει τις εκδηλώσεις οι μαθητές έδωσαν αντιστάθηκαν, έφτασαν να γίνουν σε 8 τάξεις. Στο 2ο Λύκειο Χαλανδρίου, ο διευθυντής μη αντέχοντας τις απόψεις των μαθητών επενέβη για να διακόψει την εκδήλωση! Στα Γιάννενα, μαθητές μετά από εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα στη Ζωσιμαία συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Νομαρχίας και ετοιμάζονται να πάρουν πρωτοβουλίες για την συνέχεια. Στην Θεσσαλονίκη στο 2ο ΓΕΛ της Χαριλάου τμήματα μαθητών στο προαύλιο έκαναν συζήτηση με μέλη της ΚΕΕΡΦΑ που επισκέφθηκαν το σχολείο.

Στις εκδηλώσεις αυτές μαθητές έκανα έντονη κριτική για τις ρατσιστικές επιθέσεις, για τον περιορισμό του δικαιώματος στην ιθαγένεια, απαίτησαν την νομιμοποίηση των μεταναστών και να σταματήσει το κυνηγητό της Αστυνομίας σε βάρος των μετανστών. Η απαίτηση για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις πήγε μαζί με την απόρριψη των μέτρων λιτότητας που συνδυάζονται με αύξηση των εξοπλισμών. Στις συζητήσεις αναδείχτηκε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι από τους πολέμους και τη φτώχεια και για αυτό χρειάζονται αλληλεγγύη και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης και κλειστά σύνορα με την FRONTEX στο Αιγαίο.
Αυτό το κύμα εκδηλώσεων στα σχολεία βρωντοφώναξε ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ!