14/1/10

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΤΡΙΤΗ 26 ΓΕΝΑΡΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ 6μμ



-ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

-ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

-STOP ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ


Το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών β’ γενιάς και την ψήφο στις δημοτικές εκλογές φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες -που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν φτάσει να αποτελούν πάνω από 10% του πληθυσμού της χώρας- αντιμετωπίζουν καθημερινά τις συνέπειες ενός πολύχρονου θεσμοποιημένου ρατσισμού.

Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης η αναγνώριση του δικαιώματος στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, παιδιών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα έχοντας μάλιστα σπουδάσει και στα σχολεία. Είναι αυτονόητο το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όταν μάλιστα σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης το δικαίωμα αυτό είναι κατοχυρωμένο εδώ και χρόνια.
Αυτά τα αυτονόητα βασικά δικαιώματα όμως, δίνονται σε μια πολύ μικρή μειοψηφία με το νομοσχέδιο, όπως αναγκάζεται να παραδεχτεί ακόμα και ο Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης. Με άλλα λόγια, για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών και τους γονείς τους συνεχίζεται το καθεστώς των απαράδεκτων διακρίσεων λόγω χρώματος και καταγωγής. Η στέρηση του δικαιώματος στην ιθαγένεια σε παιδιά «μη νόμιμων» μεταναστών αποτελεί παράλογο περιορισμό. Χιλιάδες μετανάστες αποκλείστηκαν από την διαδικασία νομιμοποίησης, με βάση απαράδεκτες προϋποθέσεις (όπως για παράδειγμα τα ένσημα). Δεν μπορεί τα παιδιά τους να κουβαλάνε την τιμωρία των γονιών τους λες και είναι προπατορικό αμάρτημα! Εξίσου παράδεκτες ειναι οι ρυθμίσεις του νομοσχέδιου που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και διαιωνίζουν την «παρανομία» χιλιάδων μεταναστών που ζούν και δουλεύουν δίπλα μας. Η στέρηση, επίσης, του δικαιώματος των μεταναστών να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέση Δημάρχου, έρχεται σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα του κινήματος για πλήρη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ


Εκατό μέρες μετά την πτώση της ΝΔ η φρίκη είναι εδώ και δεν ξορκίζεται με συμβολικές ενέργειες. Ο πρόσφατος πνιγμός δεκαεννέα μεταναστών στον ¨Έβρο είναι μια τραγική επισήμανση για το τι σημαίνει πολιτική «κλειστών συνόρων». Η μαζική μετανάστευση δεν πρόκειται να ανακοπεί με τέτοια απάνθρωπα μέτρα. Η συνέχιση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, η όξυνση της οικονομικής κρίσης και η κλιματική καταστροφή είναι οι αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε χώρες της Ευρώπης.
Η τραγωδία που αντιμετωπιζουν αυτοι οι άνθρωποι δεν σταματάει στα σύνορα. Η ατιμωρησία των αστυνομικών που εξευτελίζουν και δολοφονούν μετανάστες συνεχίζεται με σκανδαλώδη τρόπο και οδηγεί σε ένα νέο γύρο ρατσιστικών βασανισμών στα Αστυνομικά Τμήματα.
Μια πολιτική που θα έβαζε στο στόχαστρο της να ξηλώσει την ρατσιστική κληρονομιά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θα έπρεπε να ξεκινά από την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εδώ και τώρα και την απόδοση ασύλου στους πρόσφυγες. Για αυτά, άλλωστε, ξεσηκώθηκε ένα ολόκληρο κίνημα και αντιστάθηκε μαχητικά στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Το σύνθημά μας απέναντι στο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης είναι απλό: όλα τα παιδιά – όλοι οι γονείς, εδώ και τώρα νόμιμοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Επιπλέον, αντί οι τεχνοκράτες της ΕΕ και οι υπουργοί να απαιτούν θυσίες με περικοπές μισθών και συντάξεων για να σωθεί τάχα το ασφαλιστικό σύστημα και η οικονομία, ας νομιμοποιήσουν τους χιλιάδες μετανάστες που εργάζονται σε συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και θα βρεθούν άμεσα λεφτά για τα Ταμεία!
Δεν συναινούμε σε μια πολιτική που «σαλαμοποιεί» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε κατηγορίες «νόμιμων» και μη, όπου για τους πρώτους δίνονται με το σταγονόμετρο κουτσουρεμένα δικαιώματα ενώ για τους δεύτερους κατοχυρώνεται η συνέχιση των διώξεων, των απελάσεων, των εγκλεισμών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Είναι πρόκληση οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοίδη να εισηγούνται μέτρα του τύπου «όσοι δεν μπορούν να απελαθούν δεν θα νομιμοποιηθούν ποτέ!» όπως δηλώνει ο κ. Τάκης στην Ελευθεροτυπία. Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ και η συμφωνία Δουβλίνο 2 που επέβαλαν οι Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι και αποδέχτηκαν με χαρά Παυλόπουλος και Καραμανλής, πρέπει να καταργηθούν γιατί μετατρέπουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση και σκληραίνουν τα ρατσιστικά μέτρα της Ευρώπης-φρούριο. Μαζί τους χρειάζεται να καταργηθούν ΟΛΑ τα αντιδραστικά ρατσιστικά μέτρα που ψηφίστηκαν άρον-άρον το περασμένο καλοκαίρι.
Είμαστε αντίθετοι με την προωθούμενη συμφωνία της Στοκχόλμης που ισχυροποιεί τη FRONTEX και την μετατρέπει σε στρατιωτική δύναμη που καταδιώκει μέχρι θανάτου τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, στα μετόπισθεν των στρατών κατοχής στην Μ. Ανατολή, στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στα Βαλκάνια. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τους χιλιάδες πνιγμένους στο Αιγαίο, τους νεκρούς και ακρωτηριασμένους από τις νάρκες στον Έβρο.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ., ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ

Η Ν.Δ. του Σαμαρά συναγωνίζεται το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη σε ρατσιστική πλειοδοσία κατά των μεταναστών απαιτώντας σκληρότερα μέτρα και μαζικές απελάσεις. Το ΛΑΟΣ κραυγάζει κατά των αυτονόητων δικαιωμάτων των μεταναστών και με μια χυδαία ρατσιστική και φασιστική προπαγάνδα παροτρύνει σε ανοικτό πογκρόμ κατά όλων των μεταναστών. Είναι το κόμμα που πρωτοστατεί στην ενεργοποίηση «επιτροπών αγανακτισμένων» τραμπούκων σε γειτονιές -όπως στον Αγιο Παντελεήμονα- και συνεργάζεται με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής για να γίνουν «άβατες» για τους μετανάστες.
Το τελευταίο διάστημα οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις τέτοιων συμμοριών πολλαπλασιάζονται, όπως για παράδειγμα στα Χανιά, όπου το κάψιμο της εβραϊκής συναγωγής θύμισε τις θηριωδίες των ναζί του Χίτλερ! Είναι πρόκληση να επικαλούνται τα δημοψηφίσματα και να μιλάνε για «αλλοίωση του εκλογικού σώματος» αν δοθεί δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, αυτοί που «βάλανε στον γύψο» τις ελευθερίες όλων μας, οι υμνητές του Μεταξά και της Χούντας, οι αρνητές του ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Δεν θα επιτρέψουμε σε όλον αυτόν τον συρφετό να χύνει το ρατσιστικό του δηλητήριο και να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να διασπάσει την ενότητά μας, ντόπιων και μεταναστών, που κατακτάμε μέσα σε κοινούς αγώνες ενάντια στην φτώχεια, στην ανεργία, στους πολέμους, που ξερνάει το σημερινό σύστημα στην περίοδο της κρίσης του. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο να φράξουμε όλοι μαζί τον δρόμο στους ρατσιστές και τους φασίστες.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Καλούμε τα συνδικάτα, τις κοινότητες μεταναστών, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές κοινότητες, τις αντιρατσιστικές κινήσεις να βγούμε όλοι μαζί στους δρόμους!
Όλες και όλοι εμείς, που τα τελευταία χρόνια δώσαμε μάχες για την υπεράσπιση των μεταναστών και των προσφύγων, που καταγγείλαμε τις απαγωγές των Πακιστανών, που εξοργιστήκαμε με την απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίανς Κούνεβα, που ξεσηκωθήκαμε ενάντια στις δολοφονίες μεταναστών στην Π. Ράλλη και τους βασανισμούς στα Αστυνομικά Τμήματα, που αντισταθήκαμε στις επιχειρήσεις σκούπα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που βγήκαμε στους δρόμους ενάντια στο σκίσιμο του Κορανιού και τις φασιστικές επιθέσεις στις γειτονιές.

Όλες και όλοι εμείς που δώσαμε μαζί την μάχη για μια καλύτερη Παιδεία, για να σώσουμε τη δημόσια Υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, το περιβάλλον, που αγωνιστήκαμε για τη δημοκρατία και την Ειρήνη, μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, διεκδίκησης και συνέχισης του αγώνα!

Όλες και όλοι στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο!

Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή