28/9/08

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΚΕ


Για μια Αριστερά της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού

Πριν από 90 χρόνια, το Νοέμβρη του 1918, ιδρυόταν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ) διακηρύσοντας ότι παλεύει για την ανατροπή της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας και τον θρίαμβο του Διεθνούς Σοσιαλισμού. Το εργατικό κίνημα και η Αριστερά στην Ελλάδα έμπαινε ορμητικά στο κύμα που είχε ξεσηκώσει παντού η μεγάλη Επανάσταση των Σοβιέτ στη Ρωσία του 1917. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έβλεπαν την ελπίδα για μια νέα ανθρώπινη κοινωνία να παίρνει σάρκα και οστά.

Τα μέλη του νεαρού επαναστατικού κόμματος ρίχτηκαν με ενθουσιασμό στον αγώνα, πρωτοστάτησαν στις απεργίες και την ίδρυση της ΓΣΕΕ, έγιναν η καρδιά του αντιπολεμικού κινήματος που φούντωνε ύστερα από δέκα χρόνια διαρκών πολέμων 1912-1922. Ύψωσαν τα λάβαρα του διεθνισμού και της αδελφοσύνης των λαών στα Βαλκάνια.
Αυτή την πολύτιμη παράδοση την έχουμε ανάγκη σήμερα που ο καπιταλισμός γεννάει ξανά την κρίση και τον πόλεμο. Οι επεμβάσεις των ΗΠΑ σπέρνουν τη φρίκη στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Σομαλία, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο και απειλούν να απλώσουν τη φωτιά και στον Καύκασο και στα Βαλκάνια. Οι καταρρεύσεις των αμερικάνικων τραπεζικών κολοσών συγκλονίζουν την παγκόσμια οικονομία και φέρνουν την απειλή της ανεργίας σε εκατομμύρια εργαζόμενους. Η ακρίβεια και η κρίση των τροφίμων σπρώχνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από τα όρια της φτώχειας και της πείνας. Η οικολογική καταστροφή παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις.
Απέναντι σε ένα σύστημα σε κρίση, οι παλιές συνταγές της σοσιαλδημοκρατίας, της κυβερνητικής συμμετοχής και του κοινοβουλευτικού δρόμου δεν λειτουργούν. Η αναζήτηση ''ρεαλιστικών'' συμβιβασμών αποδείχτηκε καταστροφική για το κίνημα ξανά και ξανά. Έτσι χάθηκαν οι μεγάλες ευκαιρίες για την Αριστερά το Μάη του '36, στο μεγαλειώδες κίνημα της Αντίστασης το 1944, στα Ιουλιανά του '65, στη Μεταπολίτευση μετά τη χούντα.

Δεν είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη σαν τον Σίσυφο, όπως λένε οι δεξιές Κασάνδρες. Μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν για να αλλάξουμε το μέλλον. Ελάτε στις εκδηλώσεις που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα για τα 90 χρόνια του ΣΕΚΕ, ελάτε να αναζητήσουμε μαζί τη νέα Αριστερά της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού.


Συγκέντρωση - Συζήτηση

Τετάρτη 15 Οκτώβρη
Θέατρο Ακάδημος 7μμ



*Για τις εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις πάρτε πληροφορίες απο το site του ΣΕΚ www.sek-ist.gr