25/11/08

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΘΗΝΑ 29-30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ



Έναρξη Σάββατο 29 Νοέμβρη 12 μεσ.


Εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης και πρωτοβουλιών ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο από 12 χώρες έρχονται στην Αθήνα στις 29 και 30 Νοέμβρη για να πάρουν μέρος στη Βαλκανική Διάσκεψη Ειρήνης. Τα κινήματα συζητούν και συντονίζονται στην Αθήνα μπροστά στην κλιμάκωση των πολεμικών κινδύνων που φέρνει η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τον Καύκασο αλλά και συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και των πρόθυμων ευρωπαίων συμμάχων τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η Αθήνα τον Νοέμβρη θα γίνει διεθνής σταθμός της μεγάλης πανευρωπαϊκής αντιπολεμικής κινητοποίησης που ετοιμάζεται να πολιορκήσει το Στρασβούργο τον Απρίλη του 2009, όταν το ΝΑΤΟ θα γιορτάζει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του.

Στην Βαλκανική Συνδιάσκεψη Ειρήνης έρχονται να μιλήσουν ακτιβιστές από τα κινήματα που οργάνωσαν αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στα Σκόπια, το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ, που παλεύουν ενάντια στον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό και πρωτοστατούν για να δυναμώσει το κίνημα ειρήνης στις χώρες τους. Θα συζητήσουν μαζί με αγωνιστές από την Τουρκία, την Κύπρο, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους για το μέλλον των κινημάτων και της αντίστασης στην περιοχή. Μαζί μας θα βρεθεί ο Ράϊνερ Μπράουν από την Γερμανία, εκπρόσωπος της Διεθνούς Καμπάνιας Όχι στον πόλεμο-Όχι στο ΝΑΤΟ, 60 χρόνια είναι αρκετά! Εκπρόσωπος της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο της Βρετανίας. Παρών δίνει και το κίνημα Αντίστασης του Λιβάνου με τον Αλί Φαγιάτ.

Στην Βαλκανική Συνδιάσκεψη Ειρήνης έρχονται να μιλήσουν εκπρόσωποι των κινημάτων ενάντια στην αντιπυραυλική ασπίδα από την Τσεχία και την Πολωνία ενώ θα είναι μαζί μας εκπρόσωπος του Κινήματος Ειρήνης της Γεωργίας που είπε ΟΧΙ στο πόλεμο και δέχτηκε άγρια καταστολή από την φιλοαμερικάνικη κυβέρνηση του Σαακασβίλι.

Η παρουσία και η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι μια διαρκής απειλή για την ειρήνη, όπως φάνηκε με την ανακήρυξη του προτεκτοράτου στο Κόσοβο. Τα Βαλκάνια από το 1999 έχουν γίνει πεδίο πολέμου και σκληρών ιμπεριαλιστικών αναμετρήσεων για τον γεωπολιτικό έλεγχο μιας περιοχής σταυροδρόμι των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου αλλά και οικονομικής διείσδυσης των εταιριών και της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διατηρεί στρατό στο Κόσσοβο ενώ οι ελληνικές εταιρίες συμμετέχουν στο πλιάτσικο σε βάρος των λαών της περιοχής.
Δέκα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία που σκόρπισαν τον θάνατο και οδήγησαν στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες γεννιέται πλέον ένα νέο κίνημα αντίστασης στον πόλεμο.
Η κρίση στο Καύκασο, ο πόλεμος στην Γεωργία, έφερε στο χείλος της πολεμικής σύρραξης ΗΠΑ και Ρωσία και ανέβασε την ένταση επικίνδυνα με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία. Χιλιάδες διαδήλωσαν για την ειρήνη στην Πράγα και την Βαρσοβία.
Οι πολεμικές εστίες του Καυκάσου και των Βαλκανίων είναι μέρος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι πρόθυμοι σύμμαχοι τους στην ΕΕ με την συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με την προκλητική στήριξη του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Ο κατοχικές δυνάμεις στριμώχνονται πια από την αντίσταση αλλά συνεχίζουν να σκορπάνε τον θάνατο σε χιλιάδες αμάχους. Από το Αφγανιστάν απλώνουν τον πόλεμο στο Πακιστάν και απειλούν να βομβαρδίσουν το Ιράν. Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ στις επερχόμενες εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν αυτή την ατζέντα. Η οικονομική κρίση σπρώχνει μάλιστα τις ΗΠΑ σε ένα νέο γύρο εξοπλισμών και επεμβάσεων για να επιβεβαιώσουν την ηγεμονία τους.
Ένα δυνατό παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα είναι η μόνη ελπίδα ότι μπορούμε να τους κλείσουμε τον δρόμο. Σε όλη την Ευρώπη ξεδιπλώνεται γοργά ένα κίνημα που ετοιμάζεται να πολιορκήσει την πανηγυρική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στην επέτειο των εξήντα χρόνων από την ίδρυση του στις 3-5 Απρίλη 2009.
Αλλά και στην Ελλάδα έχουμε ήδη ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών. Με τις διαδηλώσεις στην Σούδα και το Ακτιο στις 18 Οκτώβρη στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι ορμητήριο του στόλου και των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, τον Καύκασο, τα Βαλκάνια, την Μ.Ανατολή, στη Σομαλία.
Να κλείσουν τώρα οι βάσεις της Σούδας και του Ακτίου!

Απαιτούμε να γυρίσει πίσω ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν και το Κόσοβο.

Να σταματήσει η κούρσα τα εξοπλισμών και να δοθούν λεφτά για την παιδεία, την υγεία την κοινωνική ασφάλιση.

Να σταματήσουν οι επιθέσεις σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών είτε με απαγωγές και μυστικές πτήσεις της CIA είτε με το κλείσιμο των συνόρων, την στέρηση ασύλου στους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Να τελειώνουμε με την κατοχή του Ιράκ, του Αφγανιστάν της Παλαιστίνης.

Εργαζόμενοι που δίνουμε μάχες με την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας και της ακρίβειας, φοιτητές, μαθητές εκπαιδευτικοί που αγωνιζόμαστε για να σώσουμε την δημόσια παιδεία, όλοι μαζί έχουμε να παλέψουμε ένα κόσμο χωρίς φτώχεια, για ένα κόσμο χωρίς πόλεμο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Σερβία: αντιπροσωπεία Αντιπολεμικής Πρωτοβουλίας Σερβίας
Πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία: αντιπροσωπεία Αντιμιλιταριστικής Πρωτοβουλίας Μακεδονίας
Κροατία: αντιπροσωπεία Πρωτοβουλίας ενάντια στο ΝΑΤΟ Κροατίας
Γεωργία: Λάσα Σάβντια, Κίνημα Ειρήνης Γεωργίας
Τσεχία: Γιαν Μάτζισεκ, Καμπάνια ενάντια στην αντιπυραυλική ασπίδα
Πολωνία: Φίλιπ Ιλκόφσκι. Πρωτοβουλία ενάντια στο πόλεμο
Τουρκία: Κίνηση για την Παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη.
Κύπρος: Ντίνος Αγιομαμμίτης, Μουράτ Κανατλί, Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο Κύπρου
Γερμανία: Ράϊνερ Μπράουν, Διεθνής Καμπάνια 60 χρόνια ΝΑΤΟ, αρκετά!
Μ.Βρετανία: εκπρόσωπος από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο Βρετανίας
Λίβανος: Αλί Φαγιάτ, κίνημα Αντίστασης Λιβάνου

www.stop-the-war.gr